KIP

Wat is er mis met het eten van eieren?

Een kip legt niet zomaar een ei. Dit vergt enorm veel van haar lichaam. De pluimveehouderij is heftig en het aantal eieren dat een kip geacht wordt te leggen, is in de afgelopen jaren flink gestegen. De ongedomesticeerde voorouder van de kip legde rond de 6 eieren per jaar, inmiddels ligt het gemiddelde nu al boven de 300 eieren per jaar per kip. Dit is mogelijk door het eindeloos doorfokken van deze leghennen. Heel lang leven deze leghennen niet want ze hebben geen tijd om aan te sterken na het leggen van hun ei. Zij leggen zichzelf zeg maar dood.
  Legkippen vs vleeskippenWat veel mensen ook niet weten, is dat er voor het eten van eieren wel degelijk dieren dood moeten. De haantjes. Want die zijn overbodig. 50% van de miljoenen kuikentjes wereldwijd, is een haan. Behalve dat zij geen eieren kunnen leggen, zijn zij ook niet geschikt om opgegeten te worden. Een kippenras dat is doorgefokt om eieren te leggen, kan niet worden vetgemest als ‘slachtkip’ . Dit gaat simpelweg niet samen.
  Vergast, versnipperd en verdronkenDe hoge ei-productie zorgt ervoor dat jaarlijks in Nederland zo’n 30 miljoen haantjes direct na de geboorte vergast, versnipperd of verdronken worden. Het afmaken van alle haantjes gebeurt bij de productie van alle eieren. Dus ook bij biologische en biologisch-dynamische eieren.
Daarnaast leven de kippen in de eierindustrie ook niet in fijne omstandigheden en worden ze op vrij jonge leeftijd al naar de slacht gestuurd wanneer ze minder eieren beginnen te leggen.
Het lot van haantjesZodra de kuikens van leghennen uit het ei komen, worden de mannetjes van de vrouwtjes gescheiden. De mannetjes kunnen geen eieren leggen en zijn daarom niet winstgevend. Omdat ze gefokt zijn om juist veel eieren te leggen worden ze niet zo groot als vleeskuikens, dus zijn ze ook niet waardevol om te houden voor vlees. Daarom worden haantjes meteen gedood nadat ze uit het ei zijn gekomen. Alle haantjes en ook zwakke en zieke vrouwtjes worden vergast met CO2 of vermalen in een verhakselaar. Over het algemeen wordt het levend vermalen als het diervriendelijkst gezien omdat onderzoek heeft aangetoond dat het vergassen vaak lang duurt en de kuikens dus langer pijn lijden. Alleen al in Nederland gaat het om 45 miljoen kuikens per jaar. De productie van eieren is dus duidelijk niet leedvrij.
OntsnavelenAls vrouwelijke kuikens gezond genoeg zijn om leghen te worden, wordt het puntje van hun snavel verwijderd. Dit wordt vaak gedaan met een heet mes en zonder pijnstillers. Tegenwoordig wordt dit ook wel gedaan met een infrarood laser. Deze behandeling zorgt ervoor dat de punt van hun snavel in de weken erna vanzelf afsterft. Het ontsnavelen wordt gedaan om te voorkomen dat kippen elkaar gaan pikken als ze hele dagen boven op elkaar zitten.
In de natuur pikken kippen elkaar soms om de hiërarchie binnen de groep te bepalen, ook wel de pikorde genoemd. Ook is het heel normaal voor kippen om de hele dag om zich heen te pikken en zo de omgeving te verkennen en nieuwe dingen te ontdekken. Helaas hebben de kippen in de eierindustrie nauwelijks ruimte en niks te doen de hele dag. Hierdoor gaan kippen in de vee-industrie eigenlijk altijd elkaar pikken, wat zorgt voor ziektes en wonden. Om de schade van het pikken te verminderen, worden vrijwel alle kippen in de vee-industrie ontsnaveld. De snavel is extreem gevoelig en kippen ervaren niet alleen pijn tijdens het ontsnavelen zelf, maar ook vaak nog maanden daarna omdat het gewoon een wond is.Helaas raken kippen daarna nog steeds gefrustreerd en zullen ze dus nog steeds elkaar gaan pikken. Het ontsnavelen voorkomt dit dus niet en zorgt er alleen voor dat de schade beperkt blijft.
Leven in een kooiHennen kunnen van nature wel 10 jaar leven, maar de meeste leghennen leven maar net iets meer dan 1 jaar. In de EU zijn legbatterijen tegenwoordig verboden en worden de meeste kippen gehouden in zogenaamde ‘verrijkte kooien’ waarbij kippen iets meer dan één A4tje aan ruimte hebben. Ook zijn de kooien wat diervriendelijker dan legbatterijen. Zo hebben deze kooien vaak een zitstok waar de kippen op kunnen zitten (in legbatterijen hebben de kippen vaak wonden op hun poten omdat ze op het scherpe gaas staan). Nog steeds is dit erg weinig ruimte, waardoor veel kippen gewond raken, misvormd raken en ziektes veel voorkomen. Ook veroorzaakt dit leven veel stress wat vaak weer leidt tot geweld en kannibalisme.
Eieren leggenDe leghennen die vandaag de dag leven, zijn afstammelingen bankivahoen (Gallus gallus). Voordat deze vogel duizenden jaren geleden gedomesticeerd werd, legde de bankivahoen rond de 6 eieren per jaar. Net als de meeste andere soorten vogels legden bankivahoenen alleen een paar eieren in de lente en de rest van het jaar niet. Door duizenden jaren van gericht fokken leggen hennen tegenwoordig veel meer eieren en het hele jaar door. Sommige hennen kunnen wel 300 eieren per jaar leggen. De laatste decennia is de productiviteit van leghennen nog verder verbeterd met behulp van kunstmatige inseminatie, waardoor nog sneller nieuwe leghennen gefokt kunnen worden. Daarnaast wordt tegenwoordig de omgeving van de kip gemanipuleerd zodat ze nóg meer eieren leggen. Het licht kan bijvoorbeeld zo afgesteld worden dat kippen het hele jaar door denken dat het broedseizoen is.
Een kip moet heel hard werken om zo veel eieren te leggen. Om een ei te maken, zijn heel veel voedingsstoffen nodig, vooral calcium voor de eierschaal. Omdat een kip nu zo onnatuurlijk veel eieren moet leggen, is het lastig om genoeg calcium binnen te krijgen waardoor kippen vaak last hebben van osteoporose en makkelijk een bot breken en soms zelfs verlamd raken hierdoor.
Andere nare bijwerkingen van zo veel eieren leggen zijn dat de baarmoeder na een tijdje naar buiten kan komen of dat eieren vast komen te zitten in de eileider. Daarnaast hebben ze ook vaak last van leververvetting en gebeurt het wel eens dat eieren stuk gaan in het lichaam van de kip en daar dan zorgen voor infecties. Na ongeveer een jaar lang eieren leggen, begint de productiviteit van leghennen af te nemen. Dat is natuurlijk niet zo gek, omdat ze zo onnatuurlijk hard moeten werken waarbij hun lichaam eigenlijk langzaam kapot gaat. Na iets meer dan een jaar worden leghennen geslacht en vervangen door nieuwe leghennen.
Naar het slachthuisDe weg naar het slachthuis is ook niet zonder leed. Kippen worden vaak ruw opgepakt en in kleine kratten gestopt, waarbij het regelmatig voorkomt dat ze botten breken of anderszins gewond raken. Vooral kippen die in kooien hebben geleefd, breken snel hun botten omdat ze vrijwel nooit hebben kunnen bewegen en daardoor zwakke spieren en botten hebben. De kleine kooien voor transport zorgen voor veel stress en gevechten tussen kippen wat voor nog meer verwondingen zorgt. Tijdens de reis krijgen kippen meestal geen eten of drinken terwijl dit soms enorm lang kan duren.
In het slachthuis worden de kippen uit de kratten gehaald en op de kop opgehangen aan een lopende band. Deze band haalt de kippen door een elektrisch waterbad. Dit waterbad moet ervoor zorgen dat de kippen verdoofd worden. Helaas zorgt dit in het gunstigste geval alleen voor verlamming en blijft de kip meestal dus gewoon bij bewustzijn en kan dus ook gewoon nog pijn voelen. Uit onderzoek blijkt dat kippen vaak na 22 seconden weer volledig bij bewustzijn zijn. Daarnaast gaat het ook nog wel eens fout waardoor kippen niet of niet goed in het waterbad terechtkomen en dus helemaal geen verdoving krijgen. Daarna wordt de keel van de kip doorgesneden (wat de kip dus gewoon kan voelen, alleen kunnen ze in de meeste gevallen niet meer bewegen door de verlamming) en vervolgens worden ze in heet water gedumpt zodat de veren loslaten. Helaas is het niet ongebruikelijk dat de keel niet of niet goed doorgesneden wordt waardoor de kip levend en bij bewustzijn in het kokendhete water terechtkomt. Zelfs als de keel wel goed doorgesneden wordt, kan het lang duren voordat de kip doodgaat.
Biologische eierenVeel mensen denken dat de oplossing voor de gruwelen achter de eierindustrie is om dan maar biologische eieren te kopen. Helaas zijn de omstandigheden waaronder biologische eieren geproduceerd worden niet veel beter. Haantjes worden nog steeds bij hun geboorte gedood. Leghennen zitten bij biologische eieren niet meer in kooitjes, maar met z’n allen in een grote schuur. Daar hebben ze nog steeds niet veel ruimte en zitten met veel leghennen te dicht op elkaar wat weer tot geweld leidt. Vaak hebben deze schuren een buitendeel, maar omdat dit deel zo klein is, komen veel kippen nooit buiten. Ook laten de dominante kippen andere kippen vaak niet toe tot dit deel van de schuur. Zodra de productiviteit van de biologische leghennen begint af te nemen, worden zij ook naar het slachthuis gestuurd. Het transport en het slachtproces is voor biologische kippen precies hetzelfde als niet-biologische kippen.
Eieren van eigen kippenVoor veel mensen is het wel duidelijk dat commercieel geproduceerde eieren op een afschuwelijke manier gemaakt worden, maar het eten van eieren van kippen uit eigen tuin is ook niet de oplossing. Ten eerste zou dit nooit een oplossing voor iedereen kunnen zijn, omdat we op die manier nooit genoeg eieren zouden kunnen produceren om iedereen regelmatig van eieren te voorzien. Daarnaast sterven er door het houden van hobbykippen ook haantjes. Veel mensen die kippen in de tuin willen, kopen meerdere vrouwtjes en maar 1 of geen haantje. Dit is vrij logisch, omdat meerdere haantjes in een klein hok vaak tot gevechten leidt, maar hierdoor houden fokkers van hobbykippen ook haantjes over die gedood worden.
Echter, zelfs als je al kippen in je tuin hebt, is het nog steeds het diervriendelijkst om de eieren niet op te eten. Het is het beste voor de kippen als je de eieren gewoon laat liggen. Door de eieren weg te halen moedig je de kip namelijk aan om snel meer eieren te produceren om de verdwenen eieren te vervangen. Hobbykippen stammen ook af van de kippen die duizenden jaren gefokt zijn om meer en meer eieren te leggen. Het is niet te voorkomen dat een kip onnatuurlijk veel eieren legt, maar het minste wat we kunnen doen, is om deze zware taak zo makkelijk mogelijk te maken voor de kip. Omdat het maken van eieren enorm zwaar is voor het lichaam van een kip wil je idealiter dat de kip zo min mogelijk eieren legt en daarom is het weghalen van de eieren dus geen goed idee.
Daarnaast eten kippen vaak hun eigen eieren op als na een tijdje blijkt dat het ei niet uitkomt. Zo krijgt de kip belangrijke voedingsstoffen weer terug. Als je kippen de eieren niet opeten, kun je ze koken en dan teruggeven aan de kippen.

eieren

Alternatieven voor eierenEieren zijn heel makkelijk te vervangen. Eigenlijk is het heel gek dat we tegenwoordig aan bijna alles wat we bakken eieren toevoegen. De meeste dingen die we nu bakken met eieren zoals taarten, koekjes en andere baksels werden vroeger gewoon zonder eieren gemaakt. Vroeger waren eieren vaak schaars waardoor recepten voor baksels eigenlijk altijd zonder ei waren. Later werden eieren aan veel dingen toegevoegd om ze calorie-rijker te maken, maar tegenwoordig krijgen we al meer dan genoeg calorieën binnen en is dat helemaal niet nodig.
Alle recepten met ei erin zijn makkelijk te maken met dezelfde smaak door ei gewoon te vervangen door bijvoorbeeld bananen, chiazaden, lijnzaad, appelmoes, aquafaba of gewoon kant- en klare eivervanger. Online zijn er genoeg recepten te vinden en tips over welke vervanger het beste werkt voor welk soort gerecht (zoet/hartig, luchtig of niet luchtig etc). Met tofu en kruiden als kurkumapoeder, zwarte peper en Kala Namak zout kun je roerei maken.VleeskuikensHoe zit het eigenlijk met vleeskuikens? In Nederland worden er op elk moment zo’n 48 miljoen vleeskuikens gehouden. Na 6 weken gaan deze kuikens al naar de slacht, waardoor er in ons land elke dag 1,5 miljoen vleeskuikens geslacht worden. Deze lieve en complexe dieren hebben helaas niet alleen een kort leven, maar ook een leven vol leed. Volgens sommigen mag kip dan het meest veelzijdige stukje vlees zijn, het is ook het meest mishandelde stukje vlees.

Het fokken van vleeskuikens

Speciaal geselecteerde hanen en kippen worden apart gehouden om te dienen als ouderdieren. Hoewel deze ouderdieren langer leven dan hun kinderen is hun leven zeker geen pretje. Ze zijn namelijk zo gefokt dat ze snel groeien. Dat is handig om snel veel vlees te produceren, maar als ze niet meteen naar de slacht gaan dan gaan deze kippen al snel dood door hun onnatuurlijk grote lichaam. Om dat te voorkomen, worden de ouderdieren bewust op een dieet gezet waardoor ze altijd honger hebben en ondervoed zijn. In Nederland gaat het om 8,5 miljoen ouderdieren die  continue ondervoed gehouden worden. Na zo’n 17 maanden worden ze uiteindelijk geslacht.

Daar gaan we weer: kunstmatige inseminatie

De kippen worden vaak met kunstmatige inseminatie bevrucht. De meeste vleeskippen zijn zo gefokt dat ze enorm snel groeien en een dusdanig misvormd lichaam hebben dat natuurlijk paren vrijwel niet mogelijk is. De eieren worden na het leggen weggehaald en uitgebroed in een broedmachine. Hierdoor zullen de kuikens hun moeder nooit ontmoeten. Nadat ze uit het ei zijn gekomen, worden de kuikens naar een pluimveehouderij gebracht waar ze in 6 weken tijd vetgemest worden voor de slacht.

Het puntje van de snavels moet eraf

Kort na hun geboorte moeten de kuikens al veel pijn doorstaan. Meestal wordt de snavel van de kuikens verwijderd met een infrarood laser. Dit doet men om te voorkomen dat ze elkaar gaan pikken. Dit doen zij omdat zij in onnatuurlijke omstandigheden de hele dag boven op elkaar zitten en niks te doen hebben. De snavel is erg gevoelig en volgens onderzoeken is het ontsnavelen dan ook erg pijnlijk. Ontsnavelen veroorzaakt niet alleen acute pijn, maar vaak ook chronische pijn voor de rest van zijn/haar korte leven. Helaas raken kippen ondanks dat ze ontsnaveld zijn nog steeds gestrest en pikken ze elkaar nog steeds met wat er over is van hun snavel. Daarnaast worden regelmatig ook de achterteen en bij hanen de sporen verwijderd om verwonding te voorkomen en worden soms de kammen van hanen weggeknipt.

Hoe zit het eigenlijk met vleeskuikens?Vleeskuikens veranderen in 6 weken van een klein kuikentje in een kuiken van 2,3 kilo. Hoewel de kuikens misschien lijken op volwassen kippen als ze naar de slacht gaan, zijn het eigenlijk nog kuikens. Het zijn kleuters in een onnatuurlijk groot en misvormd lichaam. Er mogen 20 kuikens gehouden worden per vierkante meter waardoor ze elk minder dan een A4tje aan ruimte hebben. Bijna de helft van alle vleeskuikens wordt gehouden in zogenaamde megastallen. Dit zijn stallen met meer dan 220.000 kuikens. Hoewel megastallen vaak efficiënter zijn, brengt dit ook veel risico’s met zich mee. Zo zijn de meeste megastallen al wat ouder en hoeven zij niet te voldoen aan de nieuwere veiligheidseisen voor megastallen. Hierdoor is het risico op brand en ziektes groot en zijn er meteen enorm veel slachtoffers als er iets fout gaat.

De meeste kuikens komen nooit buiten

De meeste kuikens komen nooit buiten. Omdat ze altijd binnen zitten is het makkelijk om het licht te manipuleren. Door de lampen extra lang aan te laten worden de kippen gestimuleerd om meer te eten. Door het licht vooral niet al te fel te laten branden, wordt er verder voor gezorgd dat kippen minder bewegen, waardoor er meer energie over is om te groeien. Helaas laten onderzoeken zien dat deze manipulatie van licht het welzijn en de gezondheid van de dieren niet ten goede komt en dat het voor extra stress zorgt.
Omdat het maar 6 weken duurt voordat de kuikens naar de slacht gaan, worden de stallen in de tussentijd niet schoongemaakt. Hierdoor zijn de kuikens gedwongen om de hele dag in hun eigen poep te staan.

Gezondheidsproblemen van de vleeskuikens

Gezondheidsproblemen komen veel voor onder vleeskuikens. Een deel daarvan wordt veroorzaakt omdat ze zo selectief gefokt zijn op snelle groei. Zeker tegen het einde van de 6 weken kunnen de meeste kuikens hun eigen gewicht nauwelijks meer dragen. Ze zakken door hun poten of kunnen niet meer opstaan en kreupelheid komt veel voor.
Daarnaast worden veel problemen veroorzaakt doordat de kuikens in zulke onnatuurlijke omstandigheden gehouden worden waarbij efficiëntie en kostenbesparing belangrijker gevonden worden dan dierenwelzijn. Doordat de stallen niet schoongemaakt worden, krijgen de dieren vaak ammoniakbrandwonden aan hun poten. Uit onderzoek in Engeland bleek dat ruim 80 procent van de kippen daar brandwonden hadden door het leven tussen uitwerpselen. Ook veroorzaakt dit vaak luchtwegproblemen. Daarnaast is de kans op infecties erg groot door de combinatie van wonden (o.a. door pikken omdat ze zo weinig ruimte hebben) en poep.

De kippen staan letterlijk op elkaar

Verder zorgt het feit dat er zo veel kippen dicht op elkaar leven ook voor gezondheidsproblemen. Infecties en virussen kunnen zo snel verspreiden. Besmetting met salmonella, campylobacter, E.Coli en andere slechte bacteriën komen dan ook veel voor onder vleeskuikens. Volgens experts zouden tientallen miljoenen kippen in Nederland pijn lijden. Dit o.a. doordat meer dan de helft van alle kippen kreupel is door voetzweren, brandhakken of gewrichtspijn. Daarnaast komen ook andere zweren en maag-darmstoornissen door het onnatuurlijke eten vaak voor. Er wordt helaas niets aan die pijn gedaan, omdat er geen geregistreerde pijnstillers beschikbaar zijn voor kippen. Er bestaan wel niet-geregistreerde pijnstillers, maar daarvan is niet bekend hoe lang het duurt voordat die het lichaam van de kippen geheel verlaten hebben, waardoor ze bij het gebruik hiervan niet geslacht mogen worden voor consumptie.

Gezondheidsproblemen van de vleeskuikens

Gezondheidsproblemen komen veel voor onder vleeskuikens. Een deel daarvan wordt veroorzaakt omdat ze zo selectief gefokt zijn op snelle groei. Zeker tegen het einde van de 6 weken kunnen de meeste kuikens hun eigen gewicht nauwelijks meer dragen. Ze zakken door hun poten of kunnen niet meer opstaan en kreupelheid komt veel voor.
Daarnaast worden veel problemen veroorzaakt doordat de kuikens in zulke onnatuurlijke omstandigheden gehouden worden waarbij efficiëntie en kostenbesparing belangrijker gevonden worden dan dierenwelzijn. Doordat de stallen niet schoongemaakt worden, krijgen de dieren vaak ammoniakbrandwonden aan hun poten. Uit onderzoek in Engeland bleek dat ruim 80 procent van de kippen daar brandwonden hadden door het leven tussen uitwerpselen. Ook veroorzaakt dit vaak luchtwegproblemen. Daarnaast is de kans op infecties erg groot door de combinatie van wonden (o.a. door pikken omdat ze zo weinig ruimte hebben) en poep.

De kippen staan letterlijk op elkaar

Verder zorgt het feit dat er zo veel kippen dicht op elkaar leven ook voor gezondheidsproblemen. Infecties en virussen kunnen zo snel verspreiden. Besmetting met salmonella, campylobacter, E.Coli en andere slechte bacteriën komen dan ook veel voor onder vleeskuikens. Volgens experts zouden tientallen miljoenen kippen in Nederland pijn lijden. Dit o.a. doordat meer dan de helft van alle kippen kreupel is door voetzweren, brandhakken of gewrichtspijn. Daarnaast komen ook andere zweren en maag-darmstoornissen door het onnatuurlijke eten vaak voor. Er wordt helaas niets aan die pijn gedaan, omdat er geen geregistreerde pijnstillers beschikbaar zijn voor kippen. Er bestaan wel niet-geregistreerde pijnstillers, maar daarvan is niet bekend hoe lang het duurt voordat die het lichaam van de kippen geheel verlaten hebben, waardoor ze bij het gebruik hiervan niet geslacht mogen worden voor consumptie.

Hoe voorkomt men dat de kuikens doodgaan?

Om te voorkomen dat er te veel kuikens voor de slacht al doodgaan door ziektes en gebreken, krijgen vleeskuikens vaak antibiotica toegediend. Gemiddeld krijgt een kuiken in 6 weken tijd 3 keer preventief een dagdosering antibiotica toegediend. Desondanks sterven er elk jaar miljoenen kippen door hartstilstand en andere hartproblemen (het hart  kan vaak de snelle lichaamsgroei niet bijhouden), lever- en nierproblemen, bloedvergiftiging, infecties of omdat kippen zo kreupel zijn dat zij niet meer bij het eten en drinken kunnen komen en daardoor doodgaan van de honger en/of dorst. In het Verenigd Koninkrijk gaat ruim 5% van alle kippen dood voordat ze naar het slachthuis gaan; zo’n 45 miljoen kippen elk jaar. In Nederland gaan er elk jaar 20 miljoen vleeskuikens voortijdig dood.

Het slachten van de vleeskuikens

Na 6 weken gaan de vleeskuikens naar de slacht. Bij het vangen van de kippen komen botbreuken veel voor. Hun poten zijn vaak al zwak door hun onnatuurlijke lichaam en breken makkelijk als ze opgepakt en in kratten geduwd worden. Vaak wordt dit vrij snel gedaan waardoor er geen tijd is om voorzichtig met de kuikens om te gaan. Ook vleugelbreuken komen veel voor en de dieren lijden door de botbreuken vaak veel pijn op weg naar het slachthuis. Ruim 8% van de kippen in Nederland raakt gewond bij het vangen voor transport. Door de verwondingen en de stress gaan er aardig wat kuikens dood op weg naar het slachthuis. Vaak worden er enorm veel kippen in 1 vrachtwagen gestopt. Vrachtwagens met 7000 of 8000 kippen zijn geen uitzondering.

Stress, angst en enorm veel pijn

In het slachthuis worden de kuikens aan hun voeten opgehangen, wat volgens onderzoekers heel stressvol en beangstigend is voor de vogels. Daarna worden ze door een elektrisch waterbad gehaald waardoor ze een pijnlijke schok krijgen. Helaas gebeurt het regelmatig dat ze hierdoor niet verdoofd zijn omdat ze te veel bewegen en daardoor niet met hun hoofd het waterbad raken. Daarna wordt de hals doorgesneden, vaak met automatische messen, en vervolgens worden de kippen in de broeibak (een bak kokend heet water zodat de veren loslaten) gestopt. Helaas gebeurt het regelmatig dat kippen nog helemaal levend en bij bewustzijn zijn wanneer ze in de broeibak terechtkomen.
Er is vaak wel een persoon aanwezig die moet checken of de hals doorgesneden is en als dat niet het geval is dat met de hand moet doen. Helaas krijgt diegene in Engeland bijvoorbeeld 150 kippen per minuut te zien die gecontroleerd moeten worden en eventueel met de hand de hals doorgesneden horen te krijgen. Het is dan ook niet verrassend dat het regelmatig voorkomt dat levende kippen in de broeibak pas sterven.
In 2017 zei staatssecretaris van Dam n.a.v. rapporten van de NVWA nog dat er nog vaak fouten gemaakt worden bij het uitladen van de kippen en bij het verdoven van de kippen in het waterbad. In 2015 werden er in Nederland 574 miljoen vleeskuikens geslacht.

Kippen met een beter leven. Hoe zit dat dan?

Naast de gangbare kip die hierboven beschreven is zijn er ook kippen met bepaalde keurmerken.
Kip met één Beter Leven ster
Deze kippen zijn een iets langzamer groeiend ras en leven hierdoor ook 2 weken langer. Ze hebben meer ruimte, een natuurlijk lichtschema en een kleine overdekte buitenuitloop. Hierdoor komen bepaalde gezondheidsproblemen iets minder voor en is er meestal iets minder antibiotica nodig.
Kip met twee Beter Leven sterren
Deze kip is hetzelfde als de kip met één ster, alleen heeft deze kip een onoverdekte buitenuitloop.
Kip met drie beter leven sterren
Deze kip is een nog iets langzamer groeiend ras en leeft daarom bijna twee keer zo lang als de gangbare vleeskuikens. Deze kuikens krijgen afleidingsmateriaal, natuurlijk licht en een buitenuitloop. Daarnaast is dit biologische kip, wat betekent dat de kippen biologisch voer krijgen.

Hebben deze kippen nou echt een beter leven?

Hoewel deze kippen een iets beter leven hebben dan de gangbare kippen, komt ook hier veel dierenleed bij kijken. De kippen worden nog steeds relatief dicht op elkaar gehouden en in onnatuurlijk grote groepen waardoor ze elkaar vaak verwonden. Biologische kippen worden niet ontsnaveld, maar omdat ze nog steeds gedwongen dicht op elkaar leven, komen pikwonden veel voor. Ook komen dezelfde ziektes en gebreken onder deze kippen nog steeds veel voor, alleen iets minder. Verder is het transport en de slacht bij deze kuikens hetzelfde als bij gangbare vleeskuikens.
Bronnen:
Wakker Dier, Viva! UK & PETA UK
https://milieudefensie.nl/vee-industrie/megastallen/provincies/nederland
https://nos.nl/op3/artikel/2188187-waarom-staan-in-nederland-zo-veel-megastallen.html
http://www.thepoultrysite.com/poultrynews/9437/fears-for-future-of-chicken-industry/
https://www.gov.uk/government/news/uk-on-track-to-cut-antibiotic-use-in-animals-as-total-sales-drop-9
https://www.theguardian.com/environment/2018/jan/15/british-supermarket-chickens-show-record-levels-of-antibiotic-resistant-superbugs
https://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/health-news/poultry-farmers-using-more-antibiotics-linked-to-resistant-food-poisoning-bugs-a6859436.html
https://www.theguardian.com/environment/2017/jul/17/uk-has-nearly-800-livestock-mega-farms-investigation-reveals
https://www.theguardian.com/environment/2016/apr/24/real-cost-of-roast-chicken-animal-welfare-farms
https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/682663/poultry-statsnotice-25jan18.pdf
https://www.independent.co.uk/news/uk/home-news/majority-of-supermarket-chickens-contaminated-with-campylobacter-food-bug-10072763.html
https://nos.nl/artikel/2158613-poep-op-kip-en-dode-kuikens-door-hitte-een-kijkje-in-gelderse-slachthuizen.html
https://nos.nl/artikel/2158587-nog-steeds-veel-mis-in-pluimveeslachthuizen.html
http://www.omroepbrabant.nl/?news/263030382/Snelweg+A50+uren+dicht+door+gekantelde+vrachtwagen+met+7000+kippen+.aspx
https://www.pluimveeweb.nl/artikelen/2018/02/antibioticagebruik-bij-vleeskuikens-daalde-5-procent-in-2017/
https://www.nieuweoogst.nu/nieuws/2017/03/25/niveau-campylobacter-in-kip-blijft-dalen
https://www.beroepsziekten.nl/beroepsziekten/salmonellose
http://www.boerderij.nl/Pluimveehouderij/Nieuws/2018/4/Antibioticagebruik-pluimvee-verder-omlaag-268988E/
https://www.wur.nl/web/file?uuid=6fddd3c2-c0c0-4a81-b12b-3efa480556d9&owner=fe831509-9ad3-4014-adbb-43423ab13306
Kestin, S.C.; Gordon, S.; Su, G & Sørensen, P. (2001). “Relationships in Broiler Chickens between Lameness, Liveweight, Growth Rate and Age”. Veterinary Record 148(7), pp. 195-197. http://europepmc.org/abstract/med/11265995
Danbury, T.C.; Weeks, C.A.; Chambers, J.P.; Waterman-Pearson, A.E. & Kestin, S.C. (2000). “Self-selection of the Analgesic Drug Carprofen by Lame Broiler Chickens”. Veterinary Record 146(11), pp. 307-311. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10766114
Ellen, H.; Leenstra, F.; van Emous, R.; Groenestein, K.; van Harn, J.; van Horne, P.; de Jong, I.; Kense, M.; Mevius, D. & Wagenaar, J.A. (2012). “Vleeskuikenproductiesystemen in Nederland: Vergelijkende Studie”. Rapport 619. Wageningen UR Livestock Research http://edepot.wur.nl/222179

Tekst: veganchallenge.nl
Voor info over veganproducten: veganwiki.nl