PELSDIEREN

In Nederland is in 2013 de Wet verbod pelsdierhouderij in werking getreden. Artikel 2 van de wet bepaalt: “Het houden, doden of doen doden van een pelsdier is verboden.” De wet richt zich met name op de houders van nertsen, maar beperkt zich daartoe niet. Bron: Rijksoverheid.nl Bestaande pelsdierfokkerijen mogen hun bedrijf nog tot 2024 voortzetten; dan moeten ze sluiten. Ze moeten zich tot die tijd wel aan bepaalde voorwaarden houden. Zo mogen de ondernemers hun bedrijf niet uitbreiden. Bron : nos.nl 10-06-2020
Nertsen
Nertsen zijn van nature solitair levende (water)dieren die geen andere nertsen in hun leefgebied dulden. In Nederland zitten de nertsen met vele tienduizenden op een fokkerij. De nertsen zijn door ruimtegebrek regelmatig met elkaar aan het vechten met als gevolg verwondingen aan kop, staart of pels. Eind november worden de fokteven en reuen voor volgend jaar geselecteerd en de overige nertsen vergast.

Op een willekeurige dag in 2014 leefden er ruim 100 miljoen dieren in de Nederlandse veehouderij. [Bron: Wakker Dier

De Partij voor de Dieren wil een totaalverbod op de productie, de import en handel van alle soorten bont. Maar zolang dit verbod er nog niet is en de verkoop van bont nog doorgaat, moet bont verplicht geëtiketteerd worden zodat duidelijk aangegeven is dat er sprake is van echt bont. Mensen weten vaak niet dat er echt bont gebruikt is voor de artikelen die zij kopen.Bont is tegenwoordig ook niet meer zo duur waardoor de kans dat er bont in kleding is verwerkt (vaak afkomstig van honden, katten of wasbeerhonden) groter is geworden. De Partij voor de Dieren wil daarom dat de regering een plan van aanpak opstelt om te komen tot verplichte etikettering voor alle artikelen waarin bont is verwerkt.
De Partij voor de Dieren is bekend met de bontindustrie in China en is en blijft verontwaardigd over wreedheden die de dieren wordt aangedaan. Jaarlijks worden, met name in China, zo’n 2 miljoen honden en katten op afschuwelijke wijze gedood voor hun vacht. Een importverbod op honden- en kattenbont werd gelukkig per 1 januari 2009 van kracht. Met de sluiting van een belangrijke afzetmarkt als Europa wordt het in China veel minder aantrekkelijk om honden en katten te vangen, fokken en doden voor hun vacht.
De vacht van andere in China gefokte en gedode dieren zoals wasbeerhonden mag helaas nog steeds ingevoerd en verkocht worden. Wasbeerhondenbont is vaak verwerkt in bontkragen of als randen aan kleding die in Nederland verkocht worden.Gewijzigd op: 22-12-2021
Bent u pelsdierhouder? Op 8 januari 2021 ging het vervroegd verbod op de pelsdierhouderij in. U bent dus gestopt met uw onderneming. Dit gebeurt 3 jaar eerder dan gepland. Helaas was dit nodig om te voorkomen dat het coronavirus op pelsdierhouderijen blijft rondgaan.

Nadeelcompensatie

Het vervroegd verbod heeft gevolgen voor u als pelsdierhouder. U lijdt schade omdat u 3 jaar eerder moet stoppen. Daarom had u waarschijnlijk recht op nadeelcompensatie.
We geven u meer informatie op de pagina Nadeelcompensatie. U leest bijvoorbeeld welke schade in aanmerking komt voor de compensatie. En hoe we deze compensatie berekenen. Bron rvo.nl
Op markten in Amsterdam is het vanaf 2022 niet meer toegestaan om bont en levende krabben en kreeften te verkopen. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders vrijdag besloten. Het stadsbestuur wil dat het verbod er komt in het belang van het dierenwelzijn.

Bontsoorten

1. BisamBisam is de handelsnaam voor bont van de muskusrat. Uit Canada, Rusland en de Verenigde Staten. Bisamrug is donkerbruin. Bisambuik is lichter bruingrijs. Dicht, dik, kort en gelijkmatig soepel bont, lijkt wat op nerts. Normale slijtage bij een voorzichtig gebruik. Nederlandse bisam wordt verhandeld onder de naam Dutch Crown Select Musquash.
2. ChinchillaOorspronkelijk uit het Andesgebergte, tegenwoordig gekweekt. Uit Europa, Verenigde Staten en Zuid-Amerika. Behoort tot de muisachtigen, Zacht, dicht, halflang haar. Grijsblauw van kleur met zwarte en bruine haartoppen. Chinchilla heeft geen onderwol en is daardoor zeer licht van gewicht. Veel gebruikt voor kragen en andere garneringen.
3. KonijnUit Europa, Australië en China. Verhaart van nature. Geschoren konijn is sterker dan langharig. Onder vele benamingen bekend. Afhankelijk van de kleur en de bewerking kunt u konijn aantreffen als: Biberette, Barjole, Chinchilla-konijn. Wordt ook vaak met behulp van sjablonen bedrukt in motieven van andere diersoorten.
4. KalfUit Zuid-Amerika en Europa. Kort, sluik, plat op het leer liggend bont met regelmatige structuur in natuurlijke bruin-wit tekening. Dikwijls ook geverfd in modetinten. Het haar is gevoelig voor wrijving. Lijkt op veulen. Leent zich uitstekend voor sportieve modellen.
5. LamVele soorten uit vele landen. Fijn wolhaar, vaak geschoren om de krultekening beter te doen uitkomen. Het Gotlandlam is behoorlijk sterk, is een plattere soort met een kleine krul. Beverlam is glanzend, zonder krul en wordt vaak bedrukt. Toscaans lam is ruig en langharig. Wordt veel gebruikt voor garneringen. Vaak beige, beige/grijs, grijs en bruin, maar ook geverfd in modetinten. Fraai zijn ook Tigrados uit Spanje en Chekiang
6. NertsUit Canada, de Verenigde Staten, Scandinavië, Engeland en Nederland. Behoort tot de edelpelsdieren. Dicht, zijdeachtig, middellang van haar. Sterke bontsoort, zeer fraai en zeer gevarieerd. Gewoonlijk in natuurlijke kleur (donker) bruin. Vele andere tinten zijn door kleurmutaties natuurlijk verkregen. Wordt ook onder de Engels naam ‘mink’ verhandeld.
7. NutriaBeverrat, oorspronkelijk uit Zuid Amerika. Tegenwoordig uit Verenigde Staten, Argentinië en Europa. Vol, zacht bont. Heeft wat weg van bever, maar is korter van haar en lichter van gewicht.
8. OpossumBuidelrat uit Nieuw Zeeland. Middellang, zijdeachtig haar. Van nature beigebruin en grijs. Kan ook rood tot zwartbruin zijn. Wordt vooral gebruikt voor garneringen en daartoe veelvuldig ingekleurd.
9. PersianerLamssoort uit Rusland, Zuid-West Afrika en Afghanistan. Kortharig bont met zeer uiteenlopende haarstructuur, variërend van sterk krullend tot platte krul en moiré-typen. Goed draagbare bontsoort in naturel van licht tot donker grijs. In de bruine en zwarte tinten meestal geverfd. Gewicht en soepelheid kan aanmerkelijk verschillen.
10. SabelUit Canada, Rusland en Siberië. Langharig, vol, zeer glanzend, soms goudachtig bont met zijdeachtige kroonharen. De haartoppen van lichtkleurige vellen worden soms donkerder geverfd. Voor mantels, stola’s en colliers.
11. VosKomt praktisch uit de hele wereld. Prachtige zeer volle, langharige, zachte vachten. Natuurlijke kleuren zijn zilver, wit, blauw en rood. Voor mantels en garneringen.
12. WasbeerUit Canada en Verenigde Staten. Mooie, sterke, ruig ogende langharige bontsoort met grijze onderwol. Ook in diverse tinten gekleurd. Indien geschoren, meestal in beverkleur geverfd.
Aantal jaren dat bontsoorten gemiddeld meegaan:

 • Bisam: 15 jaar
 • Biberette: 7 jaar
 • Chinchilla: 5 jaar
 • Kalf: 9 jaar
 • Lam: 8 jaar
 • Nerts: 15 jaar
 • Nutria: 10 jaar
 • Opossum: 9 jaar
 • Perianer: 17 jaar
 • Sabel: 10 jaar
 • Vos: 6 jaar
 • Wasbeer: 15 jaar

De kraag aan stoere parka’s, populair onder jongeren, is meestal van het bombont van een wasbeerhond. Maar ook de vacht van een vos of een coyote wordt wel gebruikt.Voor de leek is echt bont vaak lastig te onderscheiden van hoogwaardige nepvacht. Dierenpels uit Chinese fokkerijen is bovendien zo goedkoop dat de prijs vergelijkbaar is met die van nepproducten.
Van de 667 kledingstukken die de Fur Free Alliance steekproefsgewijs bekeek, voldeed het etiket van 453 items niet aan de Europese eisen. De verwerking van dierpels werd vaag vermeld, of werd helemaal niet genoemd. Bij kleding uit luxere winkels, maar vooral bij outlet-koopjes.“Mensen denken nog altijd dat een goedkopere jas geen echt bont zal hebben aan de kraag”, zegt directeur Nicole van Gemert van de actiegroep Bont voor Dieren, het Nederlandse lid van de Fur Free Alliance. “Niets is minder waar. Alle jassen en mutsen kunnen tegenwoordig goedkoop bont uit China bevatten.”Ook in Nederland troffen de onderzoekers artikelen in winkels met écht bont, zonder dat het erop stond. Van de 21 onderzochte jassen met bontkraag hadden er maar drie een informatiekaartje volgens de regels.In 2012 voerde de Europese Commissie nog nieuwe voorschriften in, voor een betere vermelding van bontgebruik. Volgens die regels moet helder op het kaartje staan dat er ‘niet uit textiel bestaande delen van dierlijke oorsprong’ inzitten. Naleving en handhaving schieten tekort, constateert de Fur Free Alliance. Dat verplichte zinnetje op het kaartje zullen veel mensen volgens Van Gemert niet begrijpen. Zij wil simpele labels voor bontgebruik, met vermelding van diersoort en afkomst.Er staat in de Bijbel dat de mens heerschappij over de dieren zal hebben, en als het welzijn in orde is, heb ik er totaal geen problemen mee om nertsen te houden. Zorg goed voor het dier, dat is mijn uitgangspunt.”Dat de productie bij een eventueel verbod op de pelsdierenhouderij verhuist naar landen waar de omstandigheden voor dieren slechter zijn, vindt Van Gemert (bont voor dieren) geen argument om de fokkerij hier te handhaven. „Daar kan ik niets mee. Met dat argument hadden we destijds kinderarbeid niet hoeven afschaffen. Met een verbod geef je een signaal: wij willen in Nederland geen dieren fokken alleen voor hun vacht. Wij willen geen wilde dieren houden in kooitjes van 80 bij 30 bij 45, en die zwemwater nodig hebben. Zo’n stap kan werken als een olievlek. In Engeland en Oostenrijk is pelsdierfokkerij al verboden. Bont is niet nodig. Er zijn tegenwoordig genoeg andere materialen voor warme jassen.”De fokkers krijgen tot 2024 de tijd hun bedrijf af te bouwen en iets nieuws te beginnen. In dat jaar heeft twee derde van de nertsenhouders een leeftijd bereikt waarop ze met pensioen kunnen. Er is een sloopclausule en hardheidsclausule bij de wet gevoegd, wat betekent dat sloopkosten van het bedrijf worden vergoed en dat mensen kunnen aankloppen bij de overheid als ze echt in de problemen komen.De grootste leveranciers van pelzen voor bontjassen en kragen bevinden zich in China, Nederland, Polen en de Scandinavische landen. De pelzen worden verhandeld op veilingen in Kopenhagen en Helsinki. De productie van met name bontjassen vindt plaats in Duitsland, Italië en Griekenland. Goedkopere bontkragen en accessoires worden in China gemaakt.